Szukaj na tym blogu

Translate

czwartek, 17 listopada 2011

Dlaczego tłuszcz kokosowy jest szkodliwy i należy ograniczyć jego spożycie?

Dlaczego słyszy się tyle negatywnych opinii na temat oleju kokosowego?



Tumblr_ltef841ubn1qcnb3lo1_500_large
źródło: http://xscreamxpartyx.tumblr.com/
 
      Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa, stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych - chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się lekami..



     

Problem z definicją tłuszczu.

      Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej. Jeśli pojawia się słowo: zdrowie, zaraz za tym słyszymy, że trzeba dbać o siebie, ograniczać tłuszcze, dużo się ruszać. No właśnie... trzeba ograniczyć tłuszcze, a olej kokosowy to tłuszcz nasycony! Więc o co tu chodzi? "Bardzo mało ludzi odróżnia średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym od długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie i produktach."
     Problem tkwi po prostu w naszej niewiedzy. Myślimy, że jest tylko jeden rodzaj tłuszczu nasyconego, tego, który powoduje głównie choroby serca. A dlaczego jest mało publikacji na ten temat? Dlaczego nawet lekarze nie potrafią tego wyjaśnić?

     Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...


     Badania nad tłuszczem kokosowym okazały się bardzo przydatne szczególnie w latach 50. ubiegłego stulecia,. Wtedy odkrywano powoli, że olej kokosowy ma właściwości lecznicze. Wszystko skończyłoby się dobrze gdyby nie Amerykańskie Stowarzyszenie Producentów Soi (ASA).... Połowa lat 80. zapisała się w historii badań nad olejem jako jedna wielka wojna olejów tropikalnych. Nagle w mediach słyszano, że trzeba unikać nowo odkrytych olejów tropikalnych! Stał się on zagrożeniem, wszędzie mówiono, że jest tłuszczem nasyconym i powoduje zawały serca. Produkty zawierające tłuszcz kokosowy lub palmowy były reklamowane jako szkodliwe i niezdrowe.
     Co ciekawe w tym samym czasie w kinach ludzie masowo kupują popcorn przygotowany na oleju sojowym. Ale działania ASA rozpowszechniły się także na producentów żywności, którzy korzystając dotychczas z olejów tropikalnych zaczęli przerzucać się na oleje sojowe, restauracje również nagle stosowały oleje roślinne, głównie z uprawianej soi. Myślę, że jest to dobre miejsce by powiedzieć też czym są te, rzekomo zdrowe oleje reklamowane przez ASA...
     Olej sojowy to uwodorniony olej roślinny (przede wszystkim z soi uprawnej) - jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia olejów stosowanych w diecie!! "Oleje uwodornione zawierają tyle samo tłuszczu nasyconego co oleje tropikalne, ale nie tworzą się one z łatwo trawionych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w oleju kokosowym - składają się natomiast z toksycznych kwasów tłuszczowych trans."

     Efekt działań stowarzyszenia był taki, że do początku lat 90. ubiegłego stulecia rynek olejów tropikalnych drastycznie się skurczył. Triumf ASA został ogłoszony w mediach jako zwycięstwo w walce z olejami tropikalnymi. Udało im się wyeleminować konkurencję. Ale by dodatkowo umocnić swoją pozycję stworzono kolejną kampanię: stworzono kryzys zdrowia.

       Stowarzyszenie ASA w 1986 roku napisało i wysłało pismo "Zestaw o walki z tłuszczem" do rolników uprawiających soję uprawną. Zachęcało ich tym samym do pisania do różnego rodzaju urzędników państwowych. firm produkujących żywność, lekarzy, stowarzyszeń skupiających osoby przewlekle chore protestów przeciwko wdzieraniu się "nasyconych tropikalnych tłuszczów, jak olej palmowy i kokosowy."     
      Mężczyźni - dostali swoje zadanie, teraz czas na kobiety. Rodziny rolników uprawiających soję uprawną były zachęcane do rozgłaszania po całym kraju informacji na temat cudownych, leczniczych właściwości soi, w ten sposób wywierano nacisk na władze i społeczeństwo. Różnego rodzaju stowarzyszenia przyłączyły się do tego, nie mając wiedzy na temat tego, ze wszystkie tłuszcze nasycone są takie same, a różnią się długością łańcucha. Wydano błędne broszury zawierające niewłaściwe informacje w opisie biochemii tłuszczów, całkowicie mylne stwierdzenia co do struktury olejów - a, że przeciętny obywatel nie miał o tym pojęcia -ślepo wierzono w szkodliwość tłuszczów tropikalnych.
      Oliwy do ognia dodał Phil Sokolof, milioner w 1988 roku wykorzystując medialną koniunkturę. Najprościej mówiąc: stać go było na to, by w gazetach zamieszczać całostronicowe reklamy, oskarżające firmy produkujące żywność o zatrucie Ameryki olejami tropikalnymi. Jego radykalne nastawienie do tłuszczów nasyconych spowodowało, że fikcja zaczęła triumfować nad faktem.....


źródło: bazarek.pl


Badania, które zostały zagłuszone powyżej opisanym działaniem mówią m. in.:
  • mieszkańcy wysp Pacyfiku, stosujący tradycyjne jedzenie, bogate w tłuszcze tropikalne, nie chorują na choroby serca, są jednymi z najzdrowszych ludzi na świecie,
  • naturalny olej koksowy, jako część normalnej diety, nie m wpływu na poziom cholesterolu we krwi,
  • nieuwodorniony, nierozcieńczony olej kokosowy nie ma żadnych skutków ubocznych,
  • olej kokosowy jest najzdrowszym olejem na ziemi,
  • tłuszcz kokosowy można używać do leczenia wielu pospolitych chorób,
  • tłuszcz kokosowy jest wykorzystywany w szpitalnych roztworach dożylnych  karmieniu poważnie chorych pacjentów,
  • stanowi główny komponent mieszanki dla niemowląt, ponieważ dostarcza wielu tych samych składników, co mleko z piersi matki. 

.......................
Źródło:
"Cd oleju kokosowego" B. Fife

26 komentarzy:

  1. uffff, bo się wystraszyłam!
    dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. "Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa, stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych - chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się lekami.."

    Nie chciałem tego przeczytać, niestety sam tak myślę od ponad roku. Dziękuję. Umieram.

    OdpowiedzUsuń
  3. @byazi - nie strachaj się! ;-) Znajomi jak słyszeli, że używam tłuszcu kokosowego do jedzenia i jako kosmetyk zwału niemalże dostawali, stąd pomysł na posta.
    Pozdrawiam



    @A Zet - Ty nam nie umieraj tutaj! Myśl samodzielnie i samodzielnie dokonuj wyborów - nie kierując się reklamami i będzie OK.
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry artykuł. Sam stosuję tłuszcz kokosowy do smażenia, ze względu na wysoką temperaturę dymienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-)

      Tłuszczu ja używam praktycznie do każdego dania: zup, sosób, zapiekanek, smażenia, gotowania, ale i do pielęgnacji ciała.
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Aniu kochanie super ze wstawilas ten post .Ogromnie Ci dziekuje .Zarazilam sie od Ciebie tym cudownym tlusczem i dzis zamowilam ksiazke Bruca Fife -Cud oleju kokosowego .Sciskam mocno i pozdrawiam Ciebie Aniu:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolinka

      Tytuł przekornie oczywiscie napisałam ;-), dostawałam dośc dużo pytanie na temat szkodliwości oleju kokosowego i palmowego...
      Książka jest naprawdę bardzo mądra, mam nadzieję, że wyniesiesz z niej bardzo dużo informacji.
      Pozdrawiam

      Usuń
  6. Aniu, zwykle bywa tak ,ze jak cos jest dobre i ma rzesze zwolennikow, to zaczynaja pojawiac sie ludzie,ktorym bardzo zalezy na rozpowszechnianiu negatywnych i falszywych informacji,Smutne to jest naprawde.
    Aniu czytalam niedawno forum ,gdzie dziewczyny pisza duzo o pielegnacji wlosow wlasnie olejem kokosowym:) Naczytalam sie troche i postanowilam z corka wyprobowac jego dobrodziejstwa wlasnie na naszych wlosach:) Ja nalozylam odrobine na koncowki tylko a corka zachlannie na cala dlugosc wlosow.Z moimi wlosami bylo ok,ale z corki nie-miala tluste:D Mysle ze ten olej byl chyba jednak rafinowany ,musze kupic organic.NApisz prosze jak Ty go stosujesz,czy robisz jakis wlasny szamponik i odzywke?Byc moze gdzies juz pisalas o tym , ale ja sie gubie jeszcze w tych postach i za Chiny nie moge znalezc:(
    Bylabym Ci bardzoo wdzieczna za instrukcje .
    Buziam mocno Ty nasza skarbico kochana:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolinka

      Jak coś jest dobre, i można to wziąć naturalnie z przyrody i nie da się na to patetntu nałożyć - to wtedy koncerny robią swoje.
      Ja włosy też pielęgnuję olejami już dość długo.
      Kokosowy jest dobry ale uważaj bo: kręcone włosy mogą być po nim ciężkie do rozczesania, a czasem gdy nałoży się ten olej na skórę głowy to włos dość mocno wypadają. Nakładajcie zawsze na włosy nie więcej niż 2-3 łyżki stołowe, ja olej rozpuszczam, ciapam w nim palce i przejeźdżam nimi po długości włosów, pasmo po paśmie. I nawet na moje długie i bardzo grube włosy te kilka łyżek wystarcza, a jeśli dasz go więcej, to jak córka - przedobrzysz.
      I nie kładź organicznego na włosy bo szkoda ;-), ja rafinowany spokojnie daję na włoy, organiczny biorę do jedzenia i bardzo rzadko na twarz.
      Czasami jak już umyję włosy daję olej tylko na końcówki, ale to bardzo, bardzo mało.
      No i mam kilkanaście olejów, a w tym 3 "specjalne", takie indyjskie tylko do włosów.
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. Już dawno lubiłam kosmetyki z dodatkiem oleju kokosowego-maski, odżywki, kremy do rąk, balsamy.
    Teraz kupię także do celu spożywczych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowymaja 05, 2012

      Alena

      Ja kupuję tłuszcz na dziale spożywczym. Ajurweda ma taką fajną zasadę: nie nakładaj na swoje ciało niczego, czego nie możesz włożyc do ust i zjeść :-), także ja bardzo sobie cenię to maksymę!

      Pozdrawiam

      Usuń
  8. Aniu, a myslisz, ze olej kokosowy nadawal by sie na dodanie do twarozku i musli? Od roku dodaje olej lniany i miod, ostatnio wlasnie pomyslalam czy nie zrobic przerwy, bo nie wiem, ale moze organizm sie zbytnio przyzwyczai...? A czytajac tego posta wpadlam na pomysl stosowac olej kokosowy na zmiane z lnianym, moze raczej bez miodu jesli on sam w sobie jest slodkawy. Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu

      Olej kokosowy rafinowany jest neutralny w smaku i zapachu, a nierafinowany ma przyjemny, lekko kokosowy i słodki zapach i smak. Ja dodaję ten tłuszcz nawet do soków i szejków, więc myślę, że nawet do musli spokojnie się sprawdzi, a w razie czego to możesz go nawet smarować na chleb, czy dodawać do innych potraw.

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Świetny artykuł. lej kokosowy jest rewelacyjny. Zapraszam do mnie. Robimy czekoladki, kremy na bazie i słodkości na bazie oleju kokosowego. Pozdrawiam. :)

      Usuń
    3. iw

      Dziękuje za zaproszenie.

      Usuń
  9. czy tłuszcz kokosowy ma specficzny smak czy raczej neutralny ? Mogę zastepować masło tłuszczem kokosowym w wypiekach i potrawach czy wtedy mi nie wyjdą?

    proszę o odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie


      Tłuszcz kokosowy organiczny pachnie słodko, kokosem. Natomiast nieorganiczny jest neutralny w smaku i zapachu, i właśnie ten wykorzystuj do przygotowania potraw, bo nie zmieni on smaku. W wypiekach jak najbardziej wykorzystuj tłuszcz, nawet zmieszaj ze szczypiorkiem koperkiem i jako smarowidło na kanapki, zobacz też na moim blogu przepis na wege "smalec" ze skwarkami czy " jak zrobić wegańską margarnę?" na bazie tłuszczu. Do potraw, nawet do mięsa również wykorzystuj nieorganiczny tłuszcz.

      Pozdrawiam

      Usuń
  10. hej, chciałam się dowiedzieć gdzie można kupić tłuszcz kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgadza się: http://zyciepodpalmami.wordpress.com/2015/07/10/tluszcze-jak-je-spozywac-by-sie-nie-zabic/

    OdpowiedzUsuń
  12. Stosowałam długo i regularnie olej kokosowy, przekonana, że zdrowo się odżywiam. Jakież było moje zdziwienie, gdy odebrałam wyniki krwi i okazało się, że ja, mająca zawsze dobry poziom cholesterolu, w tym wyższy niż norma poziom dobrego- mam wysoki cholesterol całkowity i za dużo złego cholesterolu. Tydzień temu wylądowałam w szpitalu z ciśnieniem 215/136. Kilka dni trwała walka o w miarę normalne wartości, ale na razie i tak muszę być na lekach przeciwnadciśnienioiwych . Wreszcie, po analizie mojej diety, moja alergolog doszła do tego, co mi jest. Zareagowałam tak na zawarty w oleju kokosowym kwas kaprylowy. Jeśli jest się alergikiem, ma jakieś przewlekłe zakażenie w organizmie, zaburzenia pracy układu odpornościowego, należy uważać z tym olejem. Może się skończyć tak, jak u mnie. Ale i zdrowi powinni Uważać na ten olej i jadać raczej nieczęsto. WIele jest o tym na stronach anglojęzycznych ( właściwości podnoszące LDL i ciśnienie), gdzie np niskociśnieniowcy polecają go sobie, zamiast kawy, na podniesienie ciśnienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Szukam ostatnio różnych informacji na temat oleju kokosowego, niestety po kilku dniach spożywania oleju kokosowego wystąpiły u mnie dziwne objawy. Problem bardzo ciężkich nóg, słabe krążenie i bóle w klatce piersiowej. Powtórzyłam swoją dietę z innym olejem (oczywiście ekologicznym) objawy powróciły jeszcze mocniejsze. Może właśnie to alergia, ze tylko nieliczni tak mają?

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień dobry, przeczytałam Pani artykuł i mam tylko jedną wątpliwość. Właśnie przed chwilą w pytaniu na śniadanie pojawił się specjalista (Profesor?) od spraw żywienia i powołując się na bardzo wiele badań przeprowadzonych w różnych krajach stwierdził, że olej kokosowy w krajach azjatyckich rzeczywiście może być zdrowszy ponieważ tamtejsza dieta nie opiera się tak bardzo na mięsie jak nasza, a raczej na warzywach. Stąd nadal mam wątpliwości czy na pewno należy go używać w naszym klimacie i przy naszej diecie o ile nie jest to dieta wegańska. Czy może się Pani ustosunkować w jakiś sposób do wypowiedzi tego Profesora? Byłabym wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowymaja 10, 2017

    Organizm człowieka żyjącego w naszej umiarkowanej strefie klimatycznej nie jest genetycznie dostosowany do trawienia oleju kokosowego. Stosunkowo dobrze trawią ten olej organizmy żyjące w strefach, gdzie występują drzewa kokosowe. Organizm z naszej strefy klimatycznej dobrze trawi łój, który ma podobną budowę chemiczną do oleju kokosowego. Obydwa oleje zwiększają poziom cholesterolu całkowitego przy jednoczesnym zmniejszeniu wagi ciała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieprawda..wszyscy so jednakowo stworzeni majo te same mechanizmy..ja jadam tluszcz kokosowy od lat i nie widze zadnej roznicy po za dobrymi zmianami...jest to tez nielogiczne w takim razie czlowiek ktury prztzyjedzie z afryki nie zje u nas marchewki..hahahahbo mu zaszkodzi..

      Usuń
  16. Uwielbiam wszelkie kosmetyki do włosów z dodatkiem w postaci oleju kokosowego, ale w kuchni nie korzystam, ze względu na różne komentarze w kontekście potencjalnych skutków ubocznych.

    OdpowiedzUsuń
  17. I your writing style genuinely loving this internet site สล็อตเมก้าวิน

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...